Pesan be pasih

Het barbecue seizoen is weer begonnen. Naast de gebruikelijke sateetjes, worstjes en hamburgers kun je ook heel goed vis grillen. In Indonesië gebeurt dat vaak in bananenblad. Je kunt er dan meteen kruiden en groenten aan toevoegen.

Dit is een recept met zeevis. Je kunt er heel goed makreel, zeebaars of tonijn voor gebruiken.
Dit is de Balinese versie van pepesan ikan.pepesan_foto.gif

 

Kruidenpasta voor vis:

4 rode lombok
6 teentjes knoflook
4 sjalotjes
1 vingerlengte geelwortel
3 cm gember
5 kemirinootjes
1 kleine tomaat
1 el korianderpoeder
1 tl trasi

1 tl tamarinde
1 salamblad
2 stengels citroengras
3 el olie


 

Ingrediënten:

4 visfilets (totaal 500 gram)
zout en peper naar smaak
2 tomaten
kemangiblad (Indonesische basilicum)
8 salamblaadjes
2 voorjaars uitjes
8 bananenbladeren (of aluminiumfolie) van 25x25 cm

Base be pasih

4 cabai merah
6 bawang putih
4 bawang merah
1 jari kunyit
3 cm jahe
5 butir kemiri
1 buah tomat kecil
1 sdm koriander
1 sdt trasi

1 sdt asam
1 lembar daun salam
2 batang serai
3 sdm minyak

 
Bahan:

4 fillet ikan (jumlah 500 gram)
garam dan merica secukupnya
2 buah tomat
daun kemangi
8 lembar daun salam
2 daun bawang
8 lembar daun pisang 25x25 cm (atau aluminium foil)

Maak de eerste 9 ingrediënten voor de kruidenpasta fijn in een vijzel (ulekan) of keukenmachine. Fruit dit aan in de olie en doe  na een paar minuutjes citroengras, salam en tamarinde erbij. Laat dit een kwartiertje sudderen. Eventueel kan er wat water bij als het dreigt aan te bakken. Laat de pasta afkoelen.

Snijd de filets in tweeën (of in stukjes) Wrijf ze in met de kruidenpasta.

Neem een stuk bananenblad en leg er een salamblad in het midden op, hierop 2 dunne schijfjes tomaat en de visfilets. Kruiden met zout en peper.
Leg nog wat kemangiblad, voorjaarsui en 2 schijfjes tomaat boven op de filets en vouw het bananenblad dicht. De uiteinden kun je met een cocktailprikker afsluiten.

Rooster de pakketjes op een barbecue (liefst houtskool) Ze zijn in ongeveer 10 minuutjes klaar. Mocht het onverhoopt geen BBQ-weer zijn, dan kan je ze ook in de oven leggen. Als alternatief voor het bananenblad kan je ook licht-ingevet aluminiumfolie gebruiken. Maar da's natuurlijk wel iets minder lekker en minder decoratief ;-)

 

Selamat makan !