Laksa

In de indonesische keuken zijn wortels, "takken" en bladeren erg belangrijke ingrediƫnten. Zij geven het specifieke Indonesische aroma aan gerechten en moeten eigenlijk vers worden gebruikt. Sommige kruiden zijn er ook gedroogd, maar zijn minder aromatisch.

Laksa is een gerecht waar veel verse kruiden in verwerkt worden. Hierin zitten serai, citroen-, salam- en kemangiblad en laos-, gember- en kunyitwortel.

Laksa is een gevulde soep en er zijn heel veel verschillende recepten, uit verschillende regio's. Deze komt uit de omgeving van Jakarta. Prima als lunch of lichte avondmaaltijd

 

 

 

Kruidenmengsel:

6 sjalotten
3 teentjes knoflook
1 el korianderpoeder
1 vingerlengte geelwortel
1 stukje gember (3cm)
2 rode lombok
6 kemirinootjes
1/2 tl Javaanse suiker
zout naar smaak

1 stukje laos (3cm)
2 stengels sereh
2 salamblaadjes
2 citroenblaadjes

 

Ingrediƫnten:

1 kleine kip (2 grote poten kan ook)
1 l santen
2 gekookte eieren
een handje tauge
1 rode lombok (in ringetjes gesneden)
2 voorjaarsuitjes
150 gr. rijstvermicelli (in heet water geweekt)
1 citroen
2 el gebakken uitjes
1 bosje Indonesische basilicum

Bumbu:

6 buah bawang merah
3 siung bawang putih
1 sdm ketumbar
1 jari kunyit
1 iris jahe (3cm)
2 buah cabai merah
6 butir kemiri
1/2 sdt gula Jawa
garam secukupnya

1 iris lengkuas (3cm)
2 batang serai
2 lembar daun salam
2 lembar daun jeruk

 

Bahan:

1 ekor ayam kecil (2 kaki ayam besar)
1 l santen
2 butir telur rebus
tauge
1 buah cabai merah (iris tipis)
2 daun bawang
150 gr.bihun (rendam dalam air mendidih)
1 jeruk nipis
2 sdm bawang goreng
1 ikat daun kemangi

 

Maak de bumbu, behalve de laos, serai en de blaadjes, fijn in een vijzel en fruit dit aan in een beetje olie.
Voeg de laos, serai en blaadjes toe en als het lekker gaat ruiken kan de kip, 1/4 van de santen erbij. Doe er zoveel water bij dat de kip bijna onder staat en laat dit pruttelen tot de kip gaar is.

Haal de kip uit de pan en "pluis" hem. Verwijder de blaadjes, serai en laos. Doe de rest van de santen in de pan en verwarm dit zonder te laten koken. Als de bouillon nog niet op smaak is kun je er nog wat zout bijdoen.

Verdeel de rijstvermicelli over 4 grote soepkommen en leg hier de stukjes kip en de tauge op. Giet hier de hete bouillon op en garneer met ei, voorjaarsui, lombok, basilicum, schijfjes citroen en de gebakken uitjes.

 

Selamat makan!