Gulai tempe

Gulai is een soort curry met veel kruiden, gekookt in kokosmelk. Het lijkt op Kari (=curry) waarvan de oorsprong natuurlijk in India ligt. Gulai wordt wel 'kari a la Indonesia' genoemd.
Meestal wordt een gulai met vlees of vis gemaakt. Toen ik een oudere Javaanse vrouw vertelde dat ik gulai tempe wilde maken, keek ze me ongelovig aan: 'gulai maak je met kambing = geitenvlees!'. Zo heeft elke regio weer z'n eigen recepten en gewoonten, en er zijn in de moderne Indonesische keuken dan ook veel varianten gulai te vinden. Deze gulai tempe er één van.  

 gulai_tempe.jpg

Ingrediënten Bahan
400 gr tempe, in blokjes van 3 cm 400 gr tempe, potong dadu 3 cm
3 citroenblaadjes 3 lembar daun juruk perut
1 stengel citroengras 1 batang serai
1/2 liter santen 500 cc santan
sap van 1 limoen of 1 tl tamarinde jus dari 1 juruk limau atau 1 sdt asam jawa
Kruidenpasta Bumbu dihaluskan
4 rode lombok 4 bahan cabai merah
3 kemirinootjes 3 buah kemiri
1 vingerlengte geelwortel 1 jari kunyit
3 teentjes knoflook 3 buah bawang putih
6 sjalotjes 6 buah bawang merah
1 tl ketumbar 1 sdt ketumbar
1/4 tl komijn 1/4 sdt jintan
1 tl gemalen peper 1 sdt merica bulat
3 cm laos 3 cm lengkuas
zout en suiker naar smaak garam dan gula menurut selera
olie minjak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kneus het stukje laos.
Maak de rest van de ingrediënten voor de bumbu fijn in een vijzel of keukenmachine.
Fruit dit in een beetje olie tot het lekker begint te geuren.

Doe het citroenblad, de sereh, het limoensap, en de santen erbij. De tempe laat je hierin ongeveer een kwartier tot 20 minuten sudderen, afhankelijk van de vraag hoe dik je de saus wilt hebben. Op Java is de saus vaak wat dunner, op Sumatra koken ze 'm wat meer in, zodat je een dikkere saus krijgt.


Je kunt ook de helft van de santen achterhouden en die op het eind van de kooktijd erbij doen. De saus gaat dan minder snel schiften.