Kolak Ubi Pisang à la Bu Nie

Toen ik mijn Javaanse vriendin Ima in Jogjakarta vroeg wat Indonesische moslims voor lekkernijen maken tijdens de ramadhan, ze meteen “Kolak”. Een heerlijke zoete lekkernij die door heel veel mensen geserveerd wordt bij het breken van het vasten (berbuka puasa) aan het begin van de avond. Ze heeft meteen Ibu Nie om het recept gevraagd, en aan mij doorgestuurd. We hebben het direct uitgeprobeerd, en ik moet zeggen: het is inderdaad verrukkelijk! Dank Ima en Ibu Nie!!

 kolak ingredienten


Bahan:(untuk 4 orang)

  • ubi 2 buah, dipotong dadu
  • pisang kapok (atau pisang yang panjaaaang, jangan pisang yang biasa langsung dimakan karena terlalu empuk) 5 buah, dipotong-potong
  • kolang-kaling 100 gram
  • santan 400-500 ml
  • gula merah 200 gram, diserut supaya cepat larut dalam air
  • daun pandan 2 lembar, atau cengkeh 3-4 biji ditambah kayu manis 1 batang
  • air 600-700 ml
  • garam sedikit

Cara memasak:

Santan, air, daun pandan (atau cengkeh dan kayu manis), gula merah dan sedikit garam direbus.
Setelah mendidih, masukkan ubi dan kolang-kaling.
Setelah mendidih lagi, masukkan pisang.
Mendidih (jangan terlalu lama), matikan kompor.

Tips:

  • Supaya santan tidak 'pecah', santan direbus dengan tetap diaduk.
  • Kolak jangan dibiarkan terlalu lama mendidih.
  • Bisa disajikan hangat, bisa juga dingin, bisa juga ditambah es batu.

 Kolak


Ingrediënten:(voor 4 personen)

  • 2 zoete aardappels, in blokjes gesneden-
  • 5 grote bakbananen (geen gewone banaan gebruiken, die valt te snel uit elkaar), in stukken gesneden
  • 100 gram kolang-kaling – confituur van het zaad van de Attap palm (koop je in blik bij de toko)
  • 400-500 ml kokosmelk
  • 200 gram gula jawa – verkruimeld, zodat het makkelijk oplost in water
  • 2 stengels pandan-blad (of, ter vervanging: 3-4 kruidnagels + 1 kaneelstokje)
  • 600-700 ml water
  • een snufje zout

Bereidingswijze:

De kokosmelk en het water aan de kook brengen met de gula jawa, het snufje zout en het pandan blad (of de kruidnagel + ’t kaneelstokje)
Als de suiker is opgelost en het vocht kookt, doe je de zoete aardappel en de confituur erbij. Even doorkoken tot de aardappel bijna zacht is
Doe de banaan erbij en kook weer even door (niet te lang!). Zet het gas uit.

Tip:

  • Om te voorkomen dat de kokosmelk gaat schiften, steeds blijven roeren.
  • De kolak moet niet te lang koken
  • Je kunt het warm serveren, maar het kan ook koud. En het wordt zelfs wel geserveerd met ijsblokjes erin.


Selamat berbuka puasa! :)