Pindasaus

Wat is eigenlijk een goede pindasaus? Kuah kacang, saus kacang, pinda sambal of sambal kacang, meer dan genoeg namen en er zijn ook meer dan genoeg recepten.
Helaas zijn de meeste kant en klare sauzen die je in de supermarkt kunt kopen niet meer dan pindakaas die je met water moet verdunnen. De smaak is vaak melig en flauw.

Het loont echt de moeite om zelf pindasaus te maken. Simpel en veel smakelijker! Maar welk recept? In Indonesie maakt men bij saté een andere saus als bij pecel of gado gado.
Van een vriend kreeg ik een simpel recept, hij had dit op een kookcursus in Jogjakarta geleerd. Het is een saus die goed bij saté past.

 

 

 

Ingrediënten Bahan
150 gram ongezouten pinda's 150 gr. kacang tanah
5 rode lombol rawit 5 cabai rawit merah
2 sjalotjes 2 buah bawang merah
3 el limoensap 3 sdm air jeruk
3 el ketjap manis 3 sdm kecap manis

Maak de rawits fijn in een vijzel. Als je het niet te scherp wilt maken, kun je de pitjes van de rawits er uit laten (of de rawit vervangen door 1 of 2 minder scherpe lomboks). Voeg de sjalotjes toe en maak die ook fijn.
Hierna kunnen de pinda's erbij en kun je ook deze vijzelen. Maak de pinda's niet té fijn, dan wordt het een melige pasta: er moet nog wel enig structuur in zitten.

Hierna kun je de saus op smaak maken met limoensap en ketjap. De hoeveelheden hiervoor kun je gerust aanpassen.

 

Je zult merken dat deze pindasaus vrij dik is. Daardoor heb je de neiging om er wat heet water bij te doen... Niet doen! Daar wordt ie niet lekkerder van. Verdunnen kan met de ketjap of de limoensap, en verder hóórt de saus gewoon zo dik te zijn. Je dient hem ook koud op, met de warme saté.

 

 

Er zijn veel variaties op dit recept. Die kom je ook allemaal tegen in de Indonesische keuken. Dus het is misschien leuk om eens wat te experimenteren, door er knoflook bij te doen, of trassi. Ook citroenblad en sereh zijn goede toevoegingen. Maar dit basisrecept is geweldig. Je zult met plezier de potjes pindasaus in de supermarkt laten staan.

 

Selamat makan!