Rendang met ananassap

Rendang is een vleesgerecht uit Sumatra met een stevige smaak en het is behoorlijk pittig. Het is een gerecht uit de 'Padang-keuken' die je overal in Indonesie tegenkomt bij speciale eetstalletjes met 'makanan Padang'. Het is niet zo dat alle gerechten/recepten uit de stad Padang komen: je kunt het beter zien als de keuken van de Minangkabau - de bevolkingsgroep die in de regio rond Padang en Bukittinggi in West Sumatra leeft.

Rendang is een "droog" gerecht, waarschijnlijk ontstaan omdat je gerechten met weing vocht langer goed kunt houden. Dat is zeker in de tropen belangrijk.
Oorspronkelijk werd rendang van buffelvlees gemaakt. Buffels zijn werkdieren en werden niet in eerste instantie gehouden voor het vlees. De dieren werden dus meestal geslacht als ze wat ouder waren en dus kon het vlees ook taai zijn. Rendang moet dus lang sudderen.
Het vlees wordt gekookt samen met veel santen en kruiden totdat al het vocht verdampt is en de santen is veranderd in olie en blondo. Blondo is het residu van vaste stoffen van santen, dat overblijft als al het vocht is verdampt. Blondo geeft een unieke smaak aan de rendang. De rendang is klaar als het vlees bijna zwart is en is bedekt met een dikke pasta. Je kunt hier heel goed minder mals rundvlees voor gebruiken.

Bij de meeste recepten voor rendang wordt er ook tamarinde gebruikt. Dit voor de smaak én om het vlees mals te maken. In dit recept wordt de tamarinde vervangen door ananassap. Dit moet als allerlaatste worden toegevoegd als het gerecht al klaar is. Want als het vlees even staat en afkoelt neemt het vocht op, waardoor de saus nog droger wordt. Door het ananassap toe te voegen, wordt dit opgenomen door het vlees, waardoor het zachter wordt. Bovendien bevat dit sap een enzym dat het vlees mals maakt.

 

rendang ingredienten

 

Ingrediënten Bahan
1,5 kg rundvlees in blokjes van 3 cm 1,5 kg daging sapi potong dadu 3 cm
1 l santen 1 l santen
2 salamblaadjes 2 lembar daun salam
5 citroenblaadjes 5 lembar daun juruk
1 kunirblad 1 lembar daun kunyit
2 stengels seré 2 batang sereh
2 dl ananassap 2 dl air nanas
Kruidenpasta Bumbu
2 rode uien (of 8 sjalotjes)         2 bawang bombay merah (atau 8 bawang merah)
6 teentjes knoflook 6 siung bawang putih
5 cm gember 5 cm jahe
6 cm laos 6 cm lengkuas
2 vingerlengten geelwortel 2 jari kunyit
6 rode lombok 6 cabai merah
8 rode lombok rawit 8 cabai rawit merah
6 tl ketoembar 6 sdt ketumbar
3 tl komijn 3 sdt jintan

 

rendang pan

 

Maak de bumbu fijn en doe alle ingredienten behalve het sap in een grote braadpan of wajang.

Kook een paar uur zonder deksel tot het vlees gaar en het vocht verdampt is.

Voeg het ananassap toe en laat de rendang 20 minuutjes rusten. Daarna kun je het weer verwarmen of maak het een dag van te voren, dan smaakt het nog lekkerder.

Rendang klaar

Dit gerecht is ook goed in te vriezen.


Selamat makan!