Sambal goreng tempe

Gewoon een lekker bijgerecht, en makkelijk te maken.
Dit is een Javaans gerecht en is erg lekker bij de rijsttafel

 

S.G.tempe ingredienten 

 

Ingrediënten Bahan
250 gr tempe 250 gr tempe
4 rode lomboks 4 cabai merah
4 sjalotjes 4 bawang merah
4 teentjes knoflook 4 siung bawang putih
4 salamblaadjes 4 lembar daun salam
3 cm laos 4 cm lengkuas
een stukje trassi trasi
3 el Javaanse suiker 3 sdm gula jawa
1 el tomatenpuree 1 sdm pasta tomat 
1 tl tamarinde 1 sdt asam
 olie

minyak goreng 

 

S.G.tempe snijden

 

Snij de tempe in dunne reepjes. Bak de tempe goudbruin in wat olie. Laat ze uitlekken en zet ze apart.

 

S.G.tempe bakken

 

Snijd de ui en knoflook fijn. Snij de steeltjes van de lomboks en schud de pitjes er uit. Snij ze in dunne ringetjes.
Schil de laos en kneus hem in de ulekan. 
Maak de trassi fijn.

 

Fruit de ui, knoflook en trassi in een paar eetlepels van de overgebleven olie.
Voeg na een paar minuten de laos, salam, gula jawa, tomatenpurée en wat water toe.
Laat het geheel een inkoken tot een stroperige saus.

De laatste paar minuten kunnen kan de gebakken tempe erbij en op het allerlaatst de lombok.

Je kunt het meteen serveren, maar deze sambal goreng kan ook heel goed koud gegeten worden.

 

S.G.tempe schaal

 

Selamat makan !