Boerenkool ?

Ja, boerenkool ! Maar dan op zijn Indonesisch, of eigenlijk op zijn Indisch.
Ik vond dit recept in "De authentiek Indische keuken" van Lonny Gerungan en het sprak me direct aan.
In Indonesie heb ik een paar keer cassaveblad gegeten en dat vond ik erg lekker. Het heeft een stevigheid en structuur die erg lijkt op boerenkool. Dus wat doet een Indische kok die hier moeilijk aan vers cassaveblad kan komen? Die gebruikt boerenkool! Het is een prima (bij)gerecht bij de rijsttafel, niet pedis en ook voor vegetariĆ«rs.

 

Podomoro boerenkool
Gekruide boerenkool in klappermelk

 

500 gr. boerenkool
1 blikje santen (400 ml)
2 salamblaadjes
zout
Bumbu :
een paar sjalotten
5 teentjes knoflook
een stukje kentjoer (kencur)
een "vingerlengte" geelwortel (kunyit)
een eetlepel gemalen ketoembar

 

Schil de kunyit en kencur. Maak de bumbu fijn in een ulekan of keukenmachine.

Breng de santen aan de kook en laat de bumbu samen met de salamblaadjes even mee sudderen.
Voeg de boerenkool toe en laat alles in 15 minuten gaar worden.
Maak op smaak met wat zout. Voeg eventueel wat water toe; het gerecht mag niet te droog worden.

 

Podomoro boerenkool

 

Selamat makan !