Terong balado

Tijdens ons verblijf in Jogjakarta onlangs, hebben we weer nieuwe recepten leren maken. Onze ‘guru masak’ (kooklerares) was Ibu Nie, van wie we eerder al het heerlijke recept voor Kolak hadden gekregen. Nu zijn we samen inkopen gaan doen op de markt in Kota Gede, en daarna heeft ze ons stap voor stap een aantal nieuwe gerechten leren maken. Hier het eerste recept: terong balado.

 

Bu Nie ulekan
 
Als ik goed geïnformeerd ben, dan komt het woord ‘balado’ uit Sumatra, Minangkabau. ‘Ba’ zou ‘met’ betekenen, en ‘Lado’ betekent ‘pepers (cabai)/sambal’. Balado-gerechten zijn dus gerechten waarin pepers verwerkt worden, meestal gefruit met andere kruiden. Dus pas op: dit gerecht is heet! Maar je kunt er natuurlijk altijd minder pepers in doen ;)

 

ingr terong balado

 

Ingrediënten Bahan
10 paarse aubergines 10 buah terong
2 tomaten 2 buah tomat
een handvol rode lombok 1 segenggam cabai merah keriting
15 rawit merah  15 rawit merah
12 sjalotjes  12 buah bawang merah
 7 teentjes knoflook  7 siung bawang putih
een beetje Javaanse suiker sedikit gula jawa

 

 

 

 

 

 

 

 

Snij de aubergines in twee stukken en daarna in de lengte in vieren.
Bak ze in wat olie.

Kook de pepers, ui, tomaat en knoflook in een pan met water. Als alles goed 'gaar' is, de ingrediënten laten uitlekken. Je kunt het nu gemakkelijk in de vijzel fijn maken tot een bumbu met wat zout. 
Bak dit mengsel vervolgens in een beetje olie.

Schik de aubergines op een schaal en schep er het pepermengsel over.

 

terong balado

 

Selamat makan!