Empal

Empal is een vleesgerecht uit Java. Het in dunne plakken gesneden rundvlees wordt eerst gekookt met wat kruiden en daarna platgeslagen en gebakken in de olie. Het is mild van smaak en helemaal niet pedis. In Indonesie neemt men hiervoor vaak daging gandik. Dat is mals en mager vlees. Misschien het best te vergelijken met bieflappen. Neem vooral geen "draadjes vlees" want dat gaat helemaal uit elkaar vallen.

 

Empal Bu NieJPG

 

Dit recept heb ik gekregen van Ibu Nie in Jogjakarta. Terima kasih Bu Nie !

 

Ingrediƫnten Bahan
   
1 kg rundvlees (bieflappen) 1 kg daging gandik
1 el korianderzaad 1 sdm ketumbar
4 knoflook teentjes 4 siung bawang putih
2 kemirinootjes 2 buah kemiri
8 sjalotjes 8 buah bawang merah
een stukje Javaanse suiker gula jawa
4 salamblaadjes 4 lembar  daun salam
een vingerlengte laos 1 ruas lengkuas
zout garam

 

 

 

 

 

 

 

 

Empal ingredienten

 

Snij het vlees in plakken van ongeveer 1 cm dik.

Zet een pan met ruim water op. Doe hier de in schijfjes gesneden ui, laos, en salamblad in. Als het water kookt dan kan de suiker en het vlees erbij.

Maak het koreanderzaad en de knoflook fijn samen met wat zout. Dit kan ook bij het vlees in de pan.

Laat dit zachtjes koken tot het vlees bijna gaar is.

 

Empal pletten

 

Neem het vlees uit de pan en plet de lapjes in een ulekan. Het is belangrijk dat het vlees niet te gaar is anders sla je het helemaal kapot. Hierna kun je het vlees bakken in olie in de wajang.

 

Empal

 

Selamat makan !