Asem-asem

Asem-asem is een groentegerecht, of eigenlijk een soort soep. Je kunt 't heerlijk eten met witte rijst en bijvoorbeeld een vleesgerecht. Dit recept hebben we gekregen (en gemaakt samen met) Ibu Ni in Jogja.


asem-asem ingredienten 

Ingrediƫnten Bahan
400 gr. boontjes 400 gr. buncis
4 kleine maiskolfjes 4 buah jagung mudah
4 sjalotjes 4 buah bawang merah
5 teentjes knoflook 5 siung bawang putih
200 gr. tahu 200 gr. tahu
200 gr. tempe 200 gr. tempeh
4 groene lombok 4 buah cabai hijau
3 rode lombok 3 buah cabai merah
een vingerlengte laos 1 ruas lenkuas
3 salamblaadjes 3 lembar daun salam
1 el. Javaanse suiker 1 sdm. gula jawa
100 gr. schilletjes van de melinjo noot 100 gr. kulit melinjo
2 tomaten 2 buah tomat
2 tl tamarinde 2 sdt asem jawa

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

Schil de sjalotjes en snijd ze in dunne ringetjes. Snijd de groenten en de lomboks in grove stukken. Snijd de tahu in blokjes en bak ze in wat olie. laat ze uitlekken op wat keukenpapier.

Doe een beetje olie in een pan en fruit de ui samen met uitgeperste knoflook en de lombok. Hierna kan het salamblad en de laos erbij. Snijd de tomaat in stukjes en laat die ook even meebakken. Snijd de tempe in blokjes en voeg die samen met de tamarinde toe.

Doe zoveel water in de pan dat de groenten net onder staan, en doe er de suiker en wat zout bij. De schilletjes van de melinjo noot zouden er nu bij kunnen, maar waarschijnlijk kun je die hier in Nederland niet krijgen. Er is geen vervanging, dus laat die dan weg. Als het geheel kookt kunnen de gebakken tahu, maiskolfjes en als laatste de boontjes erbij.

asem-asem pan


Laat de asem-asem zachtjes koken tot de boontjes gaar zijn.

Selamat makan!

Asem-asem bord