Sambal sereh

Soms heb je pech. Je wilt een boterham met pindakaas maken, natuurlijk een beetje sambal erop en.... De sambal badjak is op. Wat nu, de winkel dicht, zondag, je kent dat wel. Maar even in de koelkast gekeken. Gelukkig lagen er nog genoeg lomboks en wat kruiden. Vandaar dit recept van sambal sereh. Een experiment.

 

  IngrediĆ«nten
  Bahan
25 rode lombok 25 cabe merah
3 sjalotjes 3 bawang merah
3 teentjes knoflook 3 siung
bawang putih
5 kemirinootjes 5 biji
kacang kemiri
1 vingerlengte laos 1 jari lengkuas
1 vingerlengte gember 1 jari jahe
4 stengels citroengras 4 batang
sereh
4 citroenblaadjes 4 lembar
daun jeruk perut
1/2 citroen 1/2 jeruk limon
1 stukje Javaanse suiker 1 bagian gula jawa

 

sambal sereh ingredienten 600 

Snijd (met een dunschiller) wat schil van de citroen die je straks mee kunt koken. Pers vervolgens de citroen en zet het sap apart.
Maak de lomboks, sjalot, knoflook, gember en de kemiri fijn in een ulekan of keukenmachine. Fruit deze bumbu aan in wat olie.
Na een paar minuten kan de citroenschil, laos, sereh, het citroenblad en de suiker erbij.
Laat dit minstens een kwartier sudderen. Als het dreigt aan te bakken mag er wat water bij.

Verwijder de citroenschil, laos, sereh en het citroenblad. Maak de sambal op smaak met zout en citroensap

De sambal is goed te bewaren in de koelkast. Doe het in een schoon jampotje en doe er een laagje olie op.

 

sambal sereh schaaltje 600

 

Selamat makan !
Percobaan ini berhasil :-) Dit experiment is gelukt!