Sate kambing

Sate kambing is een van de populairste en bekendste gerechten afkomstig van Java. Kambing = geit, dus het gerecht wordt oorspronkelijk gemaakt van geitenvlees, maar ook van schaap of lam (domba=schaap, anak domba= kind van een schaap, dus lam). Ik gebruik in dit recept lamsvlees, en neem daarvoor een stuk lamsbout. Het is belangrijk dat je niet te dikke hompen vlees snijdt.

 

sate kambing ingredienten 2 510

 

500 g lamsvlees 500 g
daging anak domba
Marinade   Bumbu
3 sjalotjes 3
bawang merah
3 teentjes knoflook 3 siung
bawang putih
1/4 tl komijnzaad 1/4 sdt
jintan
1/2 tl korianderzaad 1/2 sdt
ketumbar
1/4 tl zwarte peperkorrels 1/4 sdt
merica hitam
2 el olie 2 sdm
minyak
2 el ketjab manis 2 sdm
kecab manis
1 tl zout 1 sdt
garam
1 lombok rawit 1 buah
cabai rawit
1 rode lombok 1 buah
cabai merah
1 tl suiker 1 sdm
gula pasir
1 tl citroensap 1 sdm
air jeruk
voor de saus   untuk saus
1 sjalot 1
bawang merah
2 groene lomboks 2 buah
cabai hijau
1 rode lombok 1 buah
cabai merah
4 el ketjab manis 2 sdm
kecab manis
1 tomaat (ontpit en in kleine stukjes) 1 buah
tomat

 

 Snijd het vlees in kleine dobbelsteentjes en maak de kruiden, ui, rawit en knoflook fijn. Meng het vlees met de bumbu en laat dit een paar uur marineren. (een nacht mag ook)

Laat de sat├ęstokjes een uurtje in water weken voor je ze gebruikt. Dan verbranden ze minder snel.

 

sate kambing 3 510

 

Rijg het vlees aan de stokjes en grill ze boven een houtskoolvuurtje.
 Bestrijk ze regelmatig met de overgebleven marinade tijdens het grillen. Je kunt daar ook wat van de saus voor gebruiken.

Voor de saus: snijd de pepers en ui klein en meng ze met de rest van de ingredi├źnten. Het beste is als je deze saus een paar uur van te voren maakt. De smaken kunnen dan meer "aan elkaar wennen".

 

sate kambing 1 510

 

Selamat makan !