Ayam kemul

Ik had er nog nooit van gehoord. Ayam Kemul. Sterker nog: ik had geen idee wat kemul betekende! Het is ook geen Indonesisch woord, het is Javaans. In het Indonesisch is het selimut en het betekent: deken. Kip in een deken dus. Toen ik het recept kreeg, snapte ik ook waarom het zo heet. Wij zouden het ‘kip in een jasje van deeg’ noemen. Je maakt dus een deeg waar je de kip doorheen roert, en vervolgens frituur je het in de olie. Kip in een dekentje. Denk er een zoet-zure-pittige saus bij… en je hebt Ayam Kemul.
 
Het recept heb ik gekregen van een kennisje in Jogjakarta. Zij werkt bij Alam Bahasa, een taalinstituut waar ik ook ooit een maand gestudeerd heb, en we hebben altijd nog contact via Facebook. Dankzij haar heb ik dus voor het eerst Ayam Kemul gemaakt. En ik kan je vertellen: het is héérlijk.
Ayo, coba =  toe, probeer het!

 

ayam kemul

 

  Ingrediënten   Bahan
1 kg kip 1 kg daging ayam
125 g bloem 125 g tepung terigu
126 g rijstebloem 125 g tepung beras
1 ei 1 butir telur
  sesamzaad   Biji wijen
  jeruk nipis   limoen
       
  Kruiden voor de saus   Bumbu untuk saos
2 teentjes knoflook 2 buah  bawang putih
1 ui (in dunne schijfjes gesneden) 1 bawang bombay (diiris)             
2 rode lomboks 2 buah cabai merah
250 ml gezeefde tomaat 250 ml saos tomat
1 el. suiker 1 sdm gula pasir
0,5 el. maizena 0,5 sdm tepung kanji
       
Bereiding van de ayam kemul          
Cari membuat ayam kemul               
Snij de kip in stukjes van 1 bij 3 cm (kleiner mag ook)
Pers wat limoensap over de kip
Strooi ½ lepel zout en 2 geperste tenen knoflook door de kip, en laat dit even staan
Maak een deegmengsel van het rijstmeel, de bloem, wat suiker, zout, gemalen peper, ei en wat water. Zorg dat het niet te dun en niet te dik is
Doe de kipstukje in het deegmengsel en frituur ze in de olie 
  Cuci ayam dan potong ukuran 3x1 cm
Peras jeruk nipis di atas ayam
Taburkan 2 bawang putih dan ½ sendok garam, lalu diamkan
Buat adonan tepung: terigu+gula+garam+merica + telur + 2/3 gelas air
Masukkan ayam di adonan tepung, lalu goreng                                                                                     
Bereidingswijze tomatensaus   Cara buat saos tomat
Plet 2 a 3 tenen knoflook
Snijdt de ui in ringetjes
Hak de rode pepers fijn
Fruit de ui en de knoflook
Doe de pepers erin
Voeg water, suiker, zout en gezeefde tomaten of tomatenpuree toe en laat het even koken.
De saus eventueel binden met wat maizena of aardappelmeel
  Bawang putih 2 (atau 3) dimemarkan
Bawang bombay 1 diiris
Cabe besar dan kecil dihaluskan
Bawang putih + bombay ditumis
Masukkan cabe
Tambahkan air, gula, garam dan saos tomat. 
Masak selama 5 menit, tambahkan air kanji + aduk              
Serveren   Hidangkan

Roer de gefituurde kip door de saus en sprenkel er sesamzaadjes overheen.
Je kunt de kip aan stokjes rijgen en serveren als een soort sate (in de saus, of met de saus ernaast).

 

Masukkan ayam tepung, aduk dan taburi biji wijen
Ayam siap ditusk
Siap dihidangkan

 

Selamat makan