SATE AYAM
Iedereen legt wel eens wat saté op de BBQ... Het is bijna een 'gewoon Nederlands gerecht' geworden. Maar échte Indonesische saté lijkt niet op die dikke hompen (varkens)vlees die bij het gemiddelde cafetaria worden warm gemaakt in een melige pindabrei.
SATE AYAM
Iedereen legt wel eens wat saté op de BBQ… Het is bijna een ‘gewoon Nederlands gerecht’ geworden. Maar échte Indonesische saté lijkt niet op die dikke hompen (varkens)vlees die bij het gemiddelde cafetaria worden warm gemaakt in een melige pindabrei.
Dit is saté zoals die in Indonesië aan de kant van de weg bereid wordt, en gemaakt wordt van mooie dunne sliertjes vlees: meestal kip (ayam) of geit (kambing). Zorg dus dat je hele dúnne reepjes vlees snijdt, die eigenlijk niet dikker zijn dan een klein knakworstje. Je kunt de saté dan mooi kort grillen, zodat die wel lekker gaar wordt, maar niet taai.
Dit heb je nodig
- 2 kipfilets (in kleine stukjes gesneden)
Voor de marinade:
- 1 tl chilipoeder
- 3 el suiker
- 1 tl kunir
- 1 tl koriander poeder
- 4 sjalotjes (fijngehakt)
- 1 teen knoflook (uitgeperst)
- 2 stengels sereh (in dunne ringetjes)
- 3 citroenblaadjes (in reepjes gesneden)
- 2 el citroensap
- 1/2 tl zout
Zo maak je het
Maak een marinade van alle kruiden zonder het zout en het citroensap en marineer de kip hierin een paar uur.
Meng een halfuurtje voordat je de kip aan stokjes rijgt het zout en het citroensap erdoor.
Als je de stokjes weekt in water verbranden ze minder snel.
Rooster de saté op een houtskoolvuurtje en serveer met een goede pindasaus*.
Maak je geen zorgen over de harde stukje sereh of de sliertjes citroenblad; die vallen wel in het vuur als je de saté op de bbq legt.
Selamat makan!
* recept voor een goede pindasaus is ook te vinden op deze site.